A máktermesztésnek nagy múltra visszatekintő hagyománya van hazánkban, illetve a Kárpát-medence területén. A mák, vagyis a Papaver somniferum nagyon egészséges tápláléknak számít, ráadásul a magyar élelmiszeriparban is élénk iránta a kereslet.
A mák jelentősége élettani szempontból
Jellegzetes, édeskés ízzel rendelkezik, ami miatt elsősorban sütemények elkészítésénél használják. A közelgő decemberi ünnepek apropóján megnövekszik a mákfogyasztás is, mert a hagyományos, mákos bejgli alapvető alapanyagának számít.
A mák magas rosttartalommal bír, aminek emésztést elősegítő hatása van és a koleszterinszintet is csökkenti. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása ebben nem merül ki, mert kedvező ásványi anyag tartalommal is jellemezhető.
A mákban réz és kálcium is megtalálható, ami a csontok, a szív és az idegrendszer, valamint a szövetek védelméhez elengedhetetlen. A mákban továbbá található E-, C- és B-vitamin, de cink, magnézium és foszfor is. A bőr, haj állapotát is javítja, növeli a szellemi teljesítőképességet. Kutatások kimutatták, hogy a mák olaja valóságos kincs, mert a rák megelőzésében hatásos eszköz lehet.
A mák termesztése
A mák termesztése hagyományosan tavaszi ültetéssel történt, de ez mára megváltozott. A tavaszi évszak helyett jobbára ősszel ültetik az élelmiszeriparnak szánt vetőmagokat, mert a klímaváltozás következtében kevesebb csapadék jut a növényeknek a napsütésesebb időszakokban. Az ipari mákot továbbra is tavasszal vetik el a földeken. Az őszi mákfajták ellenálló tulajdonságokkal is rendelkeznek, mert kiváló a fagytűrő képességük, ezért jól át tudnak telelni.
A mákot étkezési és gyógyszeripari célokra egyaránt termesztik, ezeknek a fajtáknak ma már alacsonyabb az ópium tartalma.
Szívesen fogadjuk a megkeresését, ha vetőmag termeltetésben érdekelt. Többek között mák vetőmag termeltetéshez, facélia vetőmag termeltetéshez, illetve bükköny vetőmag termeltetéshez is folyamatosan keresünk partnereket. A részletekről további felvilágosítást tudunk nyújtani a megadott elérhetőségeinken.